Kronprinsessan Victoria har dyslexi

kronprinsessan_victoria

Det var bara för någon månad sedan som jag fick reda på att kronprinsessan har dyslexi. Häftigt tycker jag samtidigt som vi blir påminda att ha

dyslexi är mycket vanligare än vad man kan tro. Min tidigare dyslexilärare berättade för mig att i alla klasser, finns det minst tå barn med någon form av skriv-och läs svårighet. Här är en del av en artikel som jag tycker är inspirerade:

Hon har kämpat, gråtit och varit frustrerad.
Kronprinsessan Victoria har kämpat med sin dyslexi hela sitt liv.
Nu vill hon hjälpa andra med läs- och skrivsvårigheter.
Under gårdagen delade hon därför ut Bertil Hults pris till Bokenäs skola som arbetat aktivt för att stötta elever med dessa problem.

Kronprinsessan Victoria har flera gånger berättat om sina läs- och skrivsvårigheter. Om sin dyslexi som gjorde att bokstäverna hoppade omkring på papperet och inte alls ville bilda ord och meningar.
– Dels var det alltid jobbigt att läsa, dels gick det inte lika snabbt. Och jag började läsa sent. Jag läste inte en enda bok frivilligt förrän för några år sedan, berättade hon nyligen.
I skolan var Victoria ambitiös – men hon fick arbeta betydligt hårdare än sina klasskamrater för att nå samma mål. Tidigt förstod mamma drottning Silvia att allt inte var som det skulle. Hon insåg att Victoria, precis som lillebrorprins Carl Philip och pappa kungen, led av dyslexi.
– Som tur är var mamma uppmärksam, har Victoria berättat.

Och med Silvias hjälp började läsningen gå bättre. Victoria fick komma till skolan tidigare än alla andra och hon jobbade hårt för att komma ikapp. Idag kan ingen ana hennes dolda handikapp. Men fortfarande märker hon av dyslexin.

– Ja, det gör jag. Jag läser fortfarande långsamt, säger hon.
Och hon minns alla jobbiga stunder från barndomen.
– Jag har gråtit och känt stor frustration, säger hon.

Advertisements